Съвети за по-добра памет

Имате твърде много задължения, постоянно сте в движение или просто сте разсеяни – няма значение, но със сигурност желаете паметта ви винаги да е в кондиция.

Правете редовно физически упражнения като аеробика например. Според редица научни изследвания ползотворният ефект на редовните физически упражнения върху физиологията на мозъка е безспорен.

Живейте интересно и активно. Най-важното е да тренирате и стимулирате мозъка си чрез хубави и увлекателни книги, предизвикателни пъзели, логически задачи, както и приятни хобита.

Заложете на здравословен и балансиран хранителен режим. В него може да включите продукти с доказани ползи за сивото вещество като зехтина, плодовете и зеленчуците, свежите салати, орехите и суровите ядки. Пийте повече вода, защото благодарение на течностите се повишава концентрацията и вниманието. Яжте поне два пъти седмично риба или морски дарове, в които се съдържат не само фосфор, но и ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки.

Доверете се повече на сетивата си. Направете опит да се облечете със затворени очи или да познаете някоя дреха от гардероба си само чрез допир или мирис. Полезно е и практикуването на упражнения, които да „объркат” мозъка. Поемайте по различен от стандартния маршрут от офиса до вкъщи или пренареждайте мебелите вкъщи.

Не е задължително упражненията за стимулиране на мозъчната дейност да бъдат сложни, за да са резултатни. Те дори могат да бъдат забавни.

Запомнете, че колкото повече тренирате мозъка си, толкова по-бързо и ефективно ще запомняте и регистрирате нова информация.

« |